latinica  ћирилица
17/03/2023 |  13:45 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Bjelica: Organizacija vojnih starješina imaće podršku lokalne uprave

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će opštinska Organizacija vojnih starješina Vojske Republike Srpske dobiti punu podršku lokalne uprave u njihovom daljem radu na očuvanju tekovina srpske borbe.
Sokolac - Bjelica,opštinska organizacija vojnih starješina - Foto: SRNA
Sokolac - Bjelica,opštinska organizacija vojnih starješinaFoto: SRNA

On je zahvalio Sreti Pantiću koji je zajedno sa svojim prijateljima odlučio da okupi oficire iz ove lokalne zajednice i oživi rad opštinske Organizacije vojnih starješina, s ciljem da postanu jaka organizacija ljudi koji su dali veliki doprinos u očuvanju Republike Srpske.

- Njegujemo tradiciju oslobodilačkih ratova i čuvamo sjećanje na pale srpske borce. Sokolac sa vojničkim spomen-grobljem `Mali Zejtinlik` gdje je sahranjeno 1.000 boraca Sarajevsko-romanijske regije i manastirom na Ravnoj Romaniji sa imenima 4.200 srpskih vojnika čuva pečat Republike Srpske - rekao je Bjelica novinarima nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima republičke, regionalne i opštinske organizacije starješina.

On je naglasio da je Sokolac jedna od rijetkih opština koja je dala značajan doprinos za očuvanje njegovanje tradicije i poštovanje djela boraca u Prvom i Drugom svjetkom ratu.

- Zahvaljujući tome u ovoj lokalnoj zajednici nije ni došlo do podjele Srba na ove i one. Zajedno su uspjeli odbraniti svoj narod i stati pod istu zastavu ispod koje je stvorena Republika Srpska - rekao je Bjelica.

Predsjednik Skupštine organizacije starješina VRS Blagoje Kovačević rekao je da je na sastanku sa Bjelicom razgovarano o unapređenju saradnje starješina VRS i lokalne uprave.

On je podsjetio da su na prostoru opštine Sokocu u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata bile Prva romanijska pješadijska i Druga romanijska motorizovana brigada, dvije veoma značajne jedinice za Vojsku Srpske.

Kovačević je naveo da je na Sokocu bila i pozadinska baza Glavnog štaba i bolnica Glavnog štaba VRS, te među prvima postrojene prve jedinice Vojske Srpske - jedinice MUP-a nakon podjele MUP-a BiH 1990. godine.

- Moramo uraditi još mnogo toga kako bi dešavanja sa početka devedesetih godina prošlog vijeka dobila svoju potvrdu u nekim dokumentima koji će ostati iz nas da svjedoče o ovim vremenima kada više ne bude živih aktera tih događaja - naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je Organizacija starješina VRS osnovana na Sokocu 2018. godine.