latinica  ћирилица
17/03/2023 |  14:02 | Autor: SRNA

Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori 11. juna

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je prijevremene parlamentarne izbore za 11. jun.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

- Stekli su se uslovi da saglasno Ustavu, donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun - rekao je Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici.

On je rekao i da se istrajno držao Ustava, a da se lideri koji su tvrdili da imaju potrebnu većinu nisu odazvali pozivu za konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata.

- Umjesto toga, promjenjiva većina pribjegla je neustavnom djelovanju i donijela izmjene Zakona o predsjedniku - rekao je Đukanović.

On smatra da je najbolje rješenje skraćenje mandata i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

- Svi su svjesni duboke političke i institucionalne krize, koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta Vladi je izglasano nepovjerenje. Od tada je tekao rok da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi - rekao je Đukanović.

Đukanović je sinoć donio Ukaz o raspuštanju Skupštine.

Mandataru Miodragu Lekiću sinoć je istekao rok za formiranje 44. vlade. On je u nedjelju, 12. marta, obavijestio lidere parlamentarne većine da nema potrebnu većinu za sastav nove vlade, jer mu nedostaju tri glasa poslanika Grđanskog pokreta URA.

Lekiću je mandat dodijeljen nakon što je parlament usvojio izmjene Zakona o predsjedniku.