latinica  ћирилица
17/03/2023 |  14:32 | Autor: SRNA

Ljubinje: U zemljotresu oštećeno 335 objekata, u toku poziv za raspodjelu pomoći Predsjedništva

U opštini Ljubinje u toku je javni poziv za raspodjelu milion KM pomoći Predsjedništva BiH za sanaciju štete od prošlogodišnjeg zemljotresa u kojem je oštećeno 335 objekata na kojim je procijenjena ukupna šteta od 3,4 miliona KM, rekao je danas načelnik opštine Stevo Drapić.
Oštećenja na objektima nakon zemljotresa u Ljubinju - Foto: RTRS
Oštećenja na objektima nakon zemljotresa u LjubinjuFoto: RTRS

On je istakao da je Skupština opštine donijela odluku da se pomoć raspodijeli javnim objektima 200.000 KM, a privatnim licima 800.000 KM.

- Raspisan je javni poziv za sanaciju štete na stambenim i pomoćnim privatnim objektima i već smo u situaciji da potpisujemo ugovore sa fizičkim licima - rekao je Drapić.

On je za Srnu istakao da će fizičkim licima biti nadoknađen oko 80 odsto štete, ali da još treba sanirati zgradu opštine na kojoj je procijenjena šteta veća od 400.000 KM, te dodao da će biti raspisan i tender za rekonstrukciju Doma zdravlja u koji će biti uloženo 150.000 KM.

Drapić je podsjetio i da je Vlada Republike Srpske pomogla Ljubinju sa 150.000 KM, što je raspoređeno osnovnoj, srednjoj školi i Domu zdavlja, a potpisan je i sporazum o pomoći Vlade za izgradnju zgrade sa šest stambanih jedinica za šest porodica koje su iseljene jer su njihovi objekti proglašeni neuslovnim za stanovanje.

Drapić je napomenuo da su uspjeli da obezbijede za srednju školu i dodatnih 50.000 KM od Uneska, kao i da su od drugih opština i gradova dobili 104.000 KM za sanaciju štete od zemljotresa.

Prema njegovim riječima, od 335 objekata koji su u Ljubinju oštećeni u zemljotresu bilo je devet javnih, a ostalo su privatni objektim, na kojima je šteta iznosila 1,1 milion KM.

Zemljotres koji je prošle godine pogodio Hercegovinu nanio je veliku štetu na objektima i infrastrukturi, naročito u opštinama Berkoviće, Ljubinje i Stolac.