latinica  ћирилица
17/03/2023 |  15:23 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

"Štitićemo suverenitet i dignitet Srpske od stranog tutorstva"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će se aktuelna vlast potruditi da zajednički donese odluku o zaštiti suvereniteta i digninteta Srpske kako bi pokazali da ne mogu biti saglasni sa tutorstvom i tiranijom u BiH.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Stevandić je naveo, da će se potruditi da pokažu stranom faktoru da nisu ničiji posilni.

- Svi zajedno donijećemo odluke koje će biti od najboljeg interesa za Srpsku - rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Očigledno je da su ambasade Velike Britanije, a naročito SAD u BiH posljednjih godina prilično okrenute protiv pozicije Republike Srpske i njenih legitimnih predstavnika, izjavio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Komentarišući najavu predsjednika Srpske Milorada Dodika o mogućnosti prekida kontakata sa američkim i britanskim diplomatama, Vujičić je istakao da su kontakti sa predstavnicima ove dvije ambasade na veoma niskom nivou i da u potpunosti podržava Dodikov prijedlog.

Istakao je da su predstavnici ove dvije zemlje sve radili na štetu Republike Srpske.

Potpredsjednik Socijalističke partije Srđan Todorović izjavio je da bi narednih dana trebalo da bude zauzet zajednički stav koalicije kao odgovor na stalne prijetnje bošnjačkih političara, ali i predstavnika međunarodne zajednice.

Todorović je naveo da je na sastanku koalicije razgovarano o tome da se zauzme zajednički stav kao odgovor na stalne pristiske koje trpe Republika Srpska i nosioci političkih pitanja u Srpskoj.

Lider DNS-a Nenad Nešić izjavio je da je imovina crvena linija preko koje Republika Srpske neće preći i da potpuno podržava stav predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se prekine kontakat sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

- Svi koji zagovaraju oduzimanje imovine nisu prijatelji Republike Srpske - rekao je Nešić.

Podsjetio je da je u Ustavu BiH jasno propisano šta pripada Republici Srpskoj, šta Federaciji BiH i šta BiH.

Strani predstavnici u BiH ne smiju da se ponašaju antidejtonski i da nipodaštavaju Republiku Srpsku i srpski narod, a ako to rade, logično je da Srpska odgovori obustavom dalje saradnje i kontakata, izjavio je  politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

Anđelković je istakao da Republika Srpska nastoji da sve probleme riješi mirno, kompromisom, bez konflikata, ali s druge strane nije spremna da toleriše gaženje sopstvene državnosti i suvereniteta.

Republika Srpska neće dozvoliti da je napadaju, da se krše njena prava i Dejtonski sporazum, što pokazuje najava da namjerava da prekine kontakte sa britanskim i američkim diplomatama u BiH kako bi zaštitila svoje interese, ocijenio je za Srnu politički analitičar Stevica Deđanski.

- To je potez koji nije lak, moramo svi da priznamo, ali je potez koji je bukvalno iznuđen, zato što ne postoji nijedan drugi način da se odbrane interesi - rekao je Deđanski.

Sve aktivnosti britanske i američke ambasade u BiH su na štetu naroda koji žive u Republici Srpskoj, kao i institucija koje funkcionišu u skladu sa Ustavom Srpske i BiH, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Kojić.

- Ambasade SAD i Velike Britanije u kontinuitetu rade na kršenju Ustava i to na štetu Republike Srpske i naroda koji žive u njoj - rekao je Kojić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je je na jučerašnjem sastanku Savjeta koalicije, koja vrši vlast u Srpskoj, odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

RTRS/SRNA