latinica  ћирилица
17/03/2023 |  15:37 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Šeranić-Kluge: U planu razvoj skrining programa karcinoma grlića materice u Srpskoj

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sastao se danas sa direktorom Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom na marginama Drugog međuregionalnog sastanka visokog nivoa o zdravlju izbjeglica i raseljenih lica Evrope, Afrike i Mediterana, koja se održava u Egiptu u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije, saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Šeranić - Kluge   (Foto:Ministarstvo zdravlja Srpske) -
Šeranić - Kluge (Foto:Ministarstvo zdravlja Srpske)

Teme sastanka bili su novi sistemski zakoni u zdravstvenom sistemu Srpske i njihova buduća primjena u organizaciji efikasne, dostupne i kvalitetne zaštite za građane Srpske.

Šeranić je upoznao doktora Klugea sa trenutnim investicionim projektima izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih bolničkih kompleksa u Republici Srpskoj, kao i o namjeri Vlade Srpske da u budućnosti u Banjaluci izgradi savremeni Medicinski kompleks.

- Između ostalog, razgovarali smo i o tehničkoj i finansijskoj pomoći Svjetske zdravstvene organizacije za istraživanje, znanje, stavove i praksu u vezi sa vakcinacijom protiv humanog papiloma virusa. Takođe, biće nam značajna i podrška edukaciji zdravstvenih radnika u realizaciji programa vakcinacije protiv HPV-a, a u planu je i razvoj skrining programa karcinoma grlića materice u Republici Srpskoj. Razmatrali smo i potrebu izrade studije procjene stanja intrahospitalnih infekcija u Republici Srpskoj - poručio je Šeranić nakon sastanka.

Šeranić je zahvalio Klugeu na konkretnoj podršci Svjetske zdravstvene organizacije zdravstvenom sistemu Srpske, a posebno za buduće aktivnosti koje će biti usmjerene na promociju zdravlja i prevenciju bolesti, navodi se u saopštenju.