latinica  ћирилица
17/03/2023 |  15:44 ⇒ 17:08 | Autor: Politika

Banka Silicijumske doline podnijela zahtjev za reorganizaciju

Finansijska grupa vlasnica banke Silicijumske doline danas je podnijela zahtjev za reorganizaciju pod nadzorom suda u skladu sa Poglavljem 11 o bankrotu, kako bi potražila kupce za imovinu, nekoliko dana nakon što su njenu jedinicu banke Silicijumske doline preuzeli američki regulatori.
Banka Silicijumske banke (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Banka Silicijumske banke (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Do pokretanja stečajnog postupka došlo je nakon hitnih mjera vlade za jačanje povjerenja, koje do sada nisu uklonile zabrinutost od prelivanja krize, navodi Rojters, javlja Tanjug.

Finansijske akcije izgubile su više milijardi dolara u vrijednosti nakon kolapsa banke Silicijumske doline i banke Signačer prošle nedjelje, dok se kreditna situacija pogoršala za najveće banke na Volstritu.

Kalifornijski regulatori su prošlog petka zatvorili banku Silicijumske doline i imenovali Federalnu korporaciju za osiguranje depozita za stečajnog upravnika, nakon najvećeg bankovnog kolapsa od kada je banka Vašington Mjučual propala tokom finansijske krize 2008. godine.

Rojters je ranije ove sedmice prenio da matična kompanija banke Silicijumske doline istražuje mogućnosti zaštite od bankrota kako bi prodala svoju imovinu, a danas je saopšteno da ima SVB ima oko 2,2 milijarde dolara likvidnosti.