latinica  ћирилица
17/03/2023 |  16:18 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Konferencija "Balkan na raskršću": Za Srbiju sastanak u Ohridu nije "Dan D" (VIDEO)

U Ohridu sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Za Srbiju, ovaj sastanak nije "Dan D" , već jedan u nizu pokušaja da se legalizuje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, ocijenile su diplomate na konferenciji "Balkan na raskršću", održanoj u Banjaluci.
Konferencija "Balkan na raskršću" - Foto: RTRS
Konferencija "Balkan na raskršću"Foto: RTRS

I dok se Srbija nalazi pred delikatnim rješenjima i odlukama uoči Ohridskog sastanka - Srbi na Kosovu baš kao i 1999. godine izloženi su progromu! Da Srbija sve vrijeme teži riješiti kosovsko pitanje u korist državno-nacionalnog interesa, stav je diplomata. No, rješenja, pojašnjavaju, za ovo pitanje sve ove godine nema, jer Zapad ga želi riješiti brzo i na štetu srpskog naroda.

- Sastanak u Ohridu, neće biti dan "D" za Srbiju, niti odlučujući, biće kontinuitet sastanaka. Kako bi se normalizovali odnosi Beograda i Prištine - potrebno je ZSO formirati, te se pridržavati Briselskog sporazuma - istakao je bivši diplomata Zoran Milivojević.

U ovom trenutku, Zapad pokušava da iskoristi geopolitički trenutak, kako bi legalizovao zločine, koji su izvršeni nad Srbijom i srpskim narodom, poručuju učesnici konferencije.

- Žele da legalizuju slučaj kao jedinstven da bi, između ostalog, izbacili iz ruku argument drugim državama. Јasna je geopolitička motivacija i ciljevi Zapada. Sa srpske strane je neprihvatljivo uslovljavanje Srbije - rekao je naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić.

Ako Srbija ima problem i ukoliko je pod znakom pitanja njena nezavisnost - ni položaj naroda u Republici Srpskoj ne može biti dugoročno stabilan. Zato je u veoma važno jedinstvo srpskog naroda!

-Ta atmosfera stavara vještačke hitnosti - Beograd mora da odbaci sve ultimatume, jer ako prihvati, kakve će to posljdice biti i po druge odluke, ali i po pitanje Republike Srpske. Pritisak na Republiku Srpsku da odustane od svjih nadležnosti - dodao je Mitić.

U vrijeme kada je cijeli Balakan na raskršću - dijalog je ključ za prevazilaženje problema, a upravo je konferencija u Banjaluci dokaz da je grad na Vrbasu plodno tlo za razgovore.

Vojislav Savić iz Centra za političku analizu naglasio je da je Banjaluka plodno tlo za razgovore i dijalog koji mogu biti od suštinskog značaja, te dodao da problem i nastaje kada izostane dijalog.

- Imamo goste iz Beograda i Mostara. Nažalost, nemamo iz Sarajeva iako smo pokušali da razgovaramo. Postoji još neka vrsta skeptičnosti što će, nadam se, biti prevaziđeno - naveo je Savić.

Na konferenciji u Banjaluci učesnici su, osim o Kosovu i Metohiji, govorili i o evrointegracijama BiH u svjetlu novih političkih odnosa. Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru, Dražen Barbarić rekao je da evropski put nema alternativu za BiH.