latinica  ћирилица
17/03/2023 |  16:21 ⇒ 17:19 | Autor: TANЈUG

Erdogan najavio ratifikaciju kandidature Finske za članstvo u NATO-u

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u, pošto je ta skandinavska zemlja preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.
Erdogan i Ninisto (Foto: EPA-EFE/MURAT CETIN MUHURDAR HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Erdogan i Ninisto (Foto: EPA-EFE/MURAT CETIN MUHURDAR HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mjera, prenio je Rojters.

Finski predsjednik Sauli Ninisto danas je pozdravio plan Turske da započne proces ratifikacije članstva Finske u NATO.

- Ranije smo razumjeli da ste donijeli svoju odluku i da danas potpisivanje potvrđuje da turski parlament počinje da radi na ratifikaciji finskog članstva. To je sigurno, za cijelu Finsku, veoma važno - rekao je Ninisto na zajedničkoj konferenciji za novinare

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO u maju prošle godine, napuštajući decenije vojne neutralnosti, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Međutim, Turska je iznijela prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući kurdsku PKK i FETO, grupu koja, kako navodi Anadolija, stoji iza pokušaja puča u Turskoj u julu 2016. godine.