latinica  ћирилица
17/03/2023 |  18:33 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Bijeljina uoči referenduma o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića (VIDEO)

Prvi put građani Semberije izjašnjavaju se na referundumu o opozivu gradonačelnika Bijeljine. Pravo glasa ima 111.000 građana Semberije, a pravo na biračke odbore ima čak 85 politčkih subjekata.
Opoziv gradonačelnika Bijeljine - Foto: RTRS
Opoziv gradonačelnika BijeljineFoto: RTRS

U Bijeljini nikad šira koalicija partija koje su, nezadovoljne radom gradonačelnika, pokrenule opoziv – čak 16 stranaka.

U rodnom selu, u Ljubiše Petrovića - Crnjelovu mještani hvale gradonačelnika. Kažu da je mnogo učinio za selo, ali ne preciziraju šta.

I dok su u rodnom Crnjelovu zadovoljni Petrovićem, u Novom Naselju Јanja u kojem živi više hiljada izbjeglog i raseljenog stanovništva, nezadovoljstvo traje već dvije godine.

Kažu - otkako je Petrović na vlasti ostali su bez vrtića, SKUD-a i fudbalskog kluba.

Period uoči referenduma podijelio je Semberiju Za i Protiv Petrovića, a on uvjeren u pobjedu. Ponovo je dobio podršku od Predsjedništva SDS – sa proširene sjednice na kojoj je glavna tema bila opoziv.

- Izražavam svoje zadovoljstvo i podvlačim maksimalnu organizacionu podršku Ljubiši Petroviču- izjavio je v.d. predsjednik SDS-a Milan Miličević.

- Da izrazim riječi zahvalnosti svim saborcima iz Srpske demokratske stranke na prethodnom trudu, radu i svemu onom što znači jedno saborovanje - rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

U narodnoj koaliciji "Pokrenimo Bijeljinu" kažu da se Petrović nije bavio razvojem Bijeljine – projekata nema, komunikacija sa republičkim instuticijama prekinuta, infrastruktura u gradskm mjesnim zajednicama katastrofalna.

- Izolovao je Bijeljinu od svih, nijedan projekat nije pokrenuo, dakle potpuni zastoj. Zato želimo da poslije 19.marta zajedno s građanima pokrenemo Bijeljinu i krenemo naprijed - poručio je predsjednik GO SNSD Bijeljina Miroslav Milovanović.

O promašajima Petrovića u Semberije ne govore samo političari.

- Ne možemo ćutati na izjave Ljubiše Petrovića koji javno negira instutcije Republike Srpske i omalovažava naše kategorije - naglasio je ratni načelnik Štaba specijalne jedinice VRS "Garda Panteri" Niko Sijerić.

Po ugledu na svoje, kako ih zove "političke saborce" Petrović je, kažu, sklon podnošenju krivičnih prijava.

Na dan referenduma o njegovom opozivu najavio je i proteste ispred Gradske izborne komisije.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je bogastvo u demokratskim procesima, a ne na ulici.

- Narod ima dobru priliku da odluči. Bijeljina zaslužuje snažnu vlast, sposobnu da omogući razvoj grada - jasan je Dodik.

Ako od ponedjeljka Petrović ode u politički zaborav biće to kraj za bijeljinsku SDS koja je prethodnih decenija bila najveće uporište ove opozicione stranke.