latinica  ћирилица
17/03/2023 |  19:29 ⇒ 19:31 | Autor: TANЈUG

Linta: Uputiti najoštriji protest zbog skupa u Evropskom parlamentu o Stepincu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi najoštriji protest zbog organizovanja skupa u Evropskom parlamentu na kome bi Alojzije Stepinac bio prikazan kao svetac.
Miodrag Linta - Foto: SRNA
Miodrag LintaFoto: SRNA

- Potrebno je da se, između ostalog, hitno upute protesna pisma predsjedniku i potpredsjednicima Evropskog parlamenta, predsjedavajućem Komiteta za spoljne poslove i svim političkim grupacijama u Evropskom parlamentu - naveo je Linta u izjavi za javnost.

On je izrazio uvjerenje da Srbija treba da pokrene pravnu, diplomatsku i političku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH i na taj način se suprostavi brutalnoj reviziji istorije Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Јugoslavije.

- To konkretno znači da države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u svojim parlamentima donesu rezolucije kojima se masovno istrebljenje Srba u NDH priznaje kao genocid. Zbog toga je od suštinskog značaja da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH - istakao je Linta.

On je dodao da je, pored toga, od ključne važnosti da se osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH, čiji bi cilj, između ostalog, bio borba za međunarodno priznanje genocida nad našim narodom tokom Drugog svjetskog rata.