latinica  ћирилица
17/03/2023 |  19:50 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Cvijanović: Predsjedništvo naredne sedmice o budžetu

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Nacrt budžeta stigao u Predsjedništvo iz Savjeta ministara i da će biti razmatran naredne sedmice.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Govoreći o povećanju plata, ona je rekla da je Savjet ministara u prethodnom periodu radio na tome, te da je namjera bila da se zaštite državni službenici koji rade godinama a nisu imali adekvatno povećanje plate, dok je preporuka za povećanje plata funkcionerima da se taj dio novca izdvaja za humanitarne svrhe.

Cvijanovićeva je podsjetila da je u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ nekoliko puta intervenisano povećanjem plata radnicima, kako bi se na taj način umanjilo divljanje cijena koje je bilo posljedica globalnih dešavanja.

- U suštini imamo situaciju da je bilo neophodno stići sva kretanja koja su prouzrokovana situacijom na globalnoj sceni. Rasle su cijene, ali nismo imali mogućnost da to prati procedura vezana za plate - rekla je Cvijanovićeva za BHRT.

Komentarišući jučerašnju posjetu Zagrebu, gdje se sastala sa predsjednikom i premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem, Cvijanovićeva je naglasila da je hrvatske zvaničnike obavijestila o zabrinutosti građana i opština u BiH povodom najavljene gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

- Obavijestila sam ih i da su institucije na svim nivoima vlasti intervenisale u smislu da se traži da Hrvatska preispita svoju odluku i da se ponaša u skladu sa odredbama ESPOO konvencije koja podrazumijeva da se radioaktivni otpad skladišti u blizini gdje se proizvodi - rekla je Cvijanovićeva i dodala da će razgovori o ovoj temi biti nastavljeni.

Ona je istakla da je ohrabruje poruka koju je dobila od oba Hrvatska zvaničnika da su zainteresovani za dobrosusjedske odnose, te da i oni žele da granica koju dijele BiH i Hrvatska ne bude granica razdvajanja, nego mjesto susreta i ekonomske inicijative.

- Prvenstveno me raduje činjenica da dobijamo uvjeravanje da su i oni zainteresovani za mir, stabilnost i bezbjednost ovih prostora, i konačno za dejtonsku postavku BiH - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nije moguće nikakvo resetovanje i vraćanje na staro stanje prije Dejtona.

- To je prošlost koja je ostavljena iza nas dobijanjem novog Ustava, nove strukture i unutrašnje organizacije - navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da BiH sa Hrvatskom i dalje ima neriješeno pitanje ratifikacije sporazuma o granici koji je potpisan 1999. godine, ali nikada nije ratifikovan.

- To su sve stvari koje će morati doći na dnevni red i ovo je bila prilika da se o svemu tome otvoreno priča - zaključila je Cvijanovićeva.