latinica  ћирилица
17/03/2023 |  22:04 ⇒ 22:10 | Autor: sputniknews.com

Kirbi: SAD protiv momentalnog prekida vatre u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države protive se momentalnom prekidu vatre u Ukrajini, smatrajući da to neće doprinijeti postizanju trajnog mira, saopštio je koordinator strateških komunikacija Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD DŽon Kirbi.
DŽon Kirbi (Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL) -
DŽon Kirbi (Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL)

On je pozvao kinesko rukovodstvo, koje je iznijelo inicijativu o trenutnom prekidu vatre u Ukrajini, da stupi u kontakt ne samo sa Moskvom, koju će sljedeće sedmice posjetiti kineski lider Si Đinping, nego i sa Kijevom.

- Prekid vatre u ovom trenutku u suštini bi predstavljao ratifikaciju onoga što je zauzela Rusija. Ne smatramo da je to korak u pravcu pravednog i trajnog mira - rekao je Kirbi.

Istovremeno je izrazio zabrinutost da bi pokušaji kineskog posredovanja u rješavanju sukoba u Ukrajini mogli da budu jednostrani.

Kirbi je pozvao Đinpinga da stupi u kontakt i sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

- I dalje smatramo da je veoma važno da on čuje i ukrajinsku stranu, a ne samo ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku tačku gledišta - poručio je Kirbi.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rješavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

Kineski predsjednik Si Đinping će na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina boraviti u posjeti Rusiji od 20-22. marta, objavio je ranije Kremlj.