latinica  ћирилица
17/03/2023 |  22:25 ⇒ 22:27 | Autor: SRNA

U Derventi prikazan dokumentarni film "Vidovdan - nit koja nas veže"

U Derventi je večeras prikazan dokumentarni film "Vidovdan - nit koja nas veže" čiji su autori članovi Kluba istoričara "Posavina".
Derventa - prikazan dokumentarni film "Vidovdan - nit koja nas veže" - Foto: SRNA
Derventa - prikazan dokumentarni film "Vidovdan - nit koja nas veže"Foto: SRNA

Predsjednik Kluba istoričara "Posavina" Maja Vidović rekla je da će film imati više dijelova i da će obuhvatiti najvažnije segmente iz istorije srpskog naroda - od doseljavanja Slovena na Balkan do savremenih događaja, a da je u večeras predstavljenom dokumentarcu akcenat na Vidovdanu.

- Stoga smo se i odlučili za ovaj naziv. Obradili smo period do Prvog svjetskog rata - rekla je Vidovićeva uoči projekcije u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević".

Ona je navela da je rad na dokumentarnom filmu trajao dvije godine, dodajući da je do sada imao premijere u Šamcu i Novom Sadu.

- Uz podršku kolega i profesora uspjeli smo da projekat realizujemo do kraja, iako nam je budžet bio skroman. Sa svega 200 KM uspjeli smo pokriti troškove prevoza, jer smo snimali na nekoliko lokacija. Tu su nam podršku pružile opštine Šamac i Modriča - rekla je Vidovićeva.

Klub istoričara "Posavina" večeras je promovisao i treći broj časopisa za društvene i humanističke nauke "Naša misao" koji je posvećen temi "30 godina Republike Srpske".