latinica  ћирилица
18/03/2023 |  11:23 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

Kojić za RTRS: Na sceni konstantni pritisci američke i britanske ambasade (VIDEO)

Najavljeno donošenje odluke o obustavljanju kontakata sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH je realna i racionalna mjera, ocjenjuje poslanik u Predstavničkom domu BiH parlamenta Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Ističe da su na sceni konstantni pritisci od američke i britanske ambasade na rušenje onog što je zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavima BiH i entiteta, te da je posljednji primjer napad na imovinu, odnosno odobravanje američke i britanske administracije da se imovina oduzme od Republike Srpske.

- Ono što je svagdje u svijetu normalno jeste da ako ambasadori krše Ustav u državi u kojoj obavljaju dužnost ambasadora, oni budu protjerani i zamrzavaju se diplomatski, prije svega diplomatski, a poslije toga, čak mogu i ekonomski odnosi sa državom iz koje ambadsador dolazi. Јa mislim da je sasvim realna i sasvim racionalna mjera koju će donijeti očigledno Narodna skupština, prije svega određene mjera Vlada Srpske, pa poslije toga Narodna skupština da se prekinu svi kontakti svih funkcionera iz Republike Srpske sa američkom i britanskom ambasadom - naglasio je Kojić za RTRS.

Dodaje, da sa sigurnošću može da kaže, da će on kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini dosljedno poštovati odluke najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske - Narodne skupštine Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je krajnji cilj Amerike i Velike Britanije demontaža Republike Srpske, u šta decenijama ulažu ogromne napore, te da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom.