latinica  ћирилица
18/03/2023 |  11:29 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, Vučić razgovarao sa Boreljom i Lajčakom (VIDEO)

U Ohridu je održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Sastanak u Ohridu -
Sastanak u Ohridu

Nakon sastanka sa Vučićem, uslijedio je razgovor Lajčaka i Borelja sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, a zatim su predviđeni i trilateralni razgovori. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovara o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić se danas u Ohridu sastao i sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

- Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga - napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kovačevski se prethodno sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će pozicija Srbije biti teža zbog naloga MKS za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i poručio da u Ohridu neće ništa potpisati.

Sastanak je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj, a učešće su potvrdili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, saopštila je pres služba Evropske unije.

Dijalog će se odvijati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako se navodi, najprije će se održati odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, nakon čega će uslijediti zajednički trilateralni sastanak.

Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije.