latinica  ћирилица
18/03/2023 |  12:12 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Asistenti u nastavi: Cilj podrška i pomoć djeci s posebnim obrazovnim potrebama (VIDEO)

Osnovna škola u Šamcu već deset godina nastavu organizuje po inkluzivnom modelu. Devetoro učenika s poteškoćama u razvoju, u savladavanju gradiva i uključivanju u zajednicu, pomaže šest asistenata.
Škola u Šamcu - Foto: RTRS
Škola u ŠamcuFoto: RTRS

Јedna od učenica, Helena, raduje se dolasku u školu, druženju sa vršnjacima i "tetom" koja joj pomaže u učenju i lakšem snalaženju u novom okruženju. Mama, kaže da je zadovoljna vidljivim napretkom djevojčice, te da uz pomoć asistenta, dosta napreduje i socijalizuje se.

Djeca s posebnim obrazovnim potrebama rade po prilagođenom nastavnom planu i programu. Radi socijalizacije, nastava se odvija u odjeljenju s vršnjacima.

Asistent u nastavi, Tatjana Marković kaže da je njihov suštinski zadatak podrška djeci, kao i saradnja sa njima.

- Ono što je suštinski zadatak aistenta jeste da bude podrška djeci, da sarađuje sa njima, u jednom dijelu mi mijenjamo i roditelje možemo reći i to, zato što smo mi u potpunosti podrška djeci tokom cijelog nastavnog procesa dok su oni u školi - rekla je Markovićeva.

Osnovna škola u Šamcu uvela je inkluzivnu nastavu prije deset godina, a realizacija projekta asistencije u nastavi dala je očekivane rezultate.

- Јako je bitno da djeca s poteškoćama budu uključena u redovna odjeljenja zbog socijalizacije, zbog odbacivanja određenih stigmi kojoj su ta djeca izložena, socijalizuju se, komunikacija se proširuje, uče socijalnu interakciju - istakla je Milana Đurić, defektolog.

Osnovnu školu u Šamcu pohađa 450 učenika. Јedanaest učenika učestvuje u inkluzivnoj nastavi, a devetoro ima personalne asistente.