latinica  ћирилица
18/03/2023 |  12:54 ⇒ 13:20 | Autor: TANЈUG

Rijeka: Izmještanje mine iz luke, evakuacija stanara i obustava saobraćaja

Uoči složene akcije izmještanja i neutralizacije mine, koja je na morskom dnu u riječkoj luci zaostala iz Drugog svjetskog rata, danas će u zoni neposredne potencijalne opasnosti, zbog bezbjednosti i zaštite ljudskih života, biti evakuisani stanari, a saobraćaj obustavljen.
Hrvatska (Foto: EPA/ANTONIO BAT/ilustracija) -
Hrvatska (Foto: EPA/ANTONIO BAT/ilustracija)

Evakuacija bi trebalo da bude završena do 22.00 časa, kada će biti obustavljen i saobraćaj, prenijla je Hina.

Uklanjanje mine počeće sutra rano ujutro, a mina će plovilom biti prevezena na određenu lokaciju u Riječkom zalivu i neutralizovana.

O akciji i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti izdata su detaljna uputstva, a početak i kraj akcije biće obilježen sirenama početka, odnosno prestanka opasnosti.

Načelnik Štaba civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija sasvim sigurna i da slušaju i postupaju po uputstvima kako bi bila završena što prije.

U riječkoj luci je tokom infrastrukturnih radova krajem juna otkrivena protivbrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojem učestvuju riječki Štab civilne zaštite, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protiveksplozijska jedinica u Rijeci, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.