latinica  ћирилица
18/03/2023 |  13:32 ⇒ 18:03 | Autor: SRNA

"Srpska neće dozvoliti ničije tutorstvo nad svojim pravima"

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srpska neće dopustiti ničije tutorstvo nad svojim pravima zasnovanim na Dejtonskom sporazumu i povelji UN, niti velikim zemljama ili organizacijama, kao ni Organizaciji islamske saradnje.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

- Republika Srpska zadržava sva svoja prava i ne dozvoljava nikakvo tutorstvo nad odlukama koja ona autonomno donosi na demokratski i civilizovan način preko parlamenta - rekao je Stevandić Srni, komentarišući rezoluciju o BiH koja je usvojena na zasjedanju ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije islamske saradnje.

Stevandić je ukazao da opšte poznato da je najbrži put u sukobe kada vjerske organizacije počnu da se bave politikom i počnu da određuju šta je dobro, a šta nije.

- Poznato je da Republika Srpska ne reaguje na prvu i nervozno i da mi svojim reakcijama nećemo da dajemo povoda za dalju eskalaciju već ćemo prvo reći da se zalažemo za mir i razvoj regiona i saradnju svih naroda prema Dejtonskom mirovnom sporazumu - rekao je Stevandić.

Organizacija islamske saradnje u rezoluciji o BiH "osuđuje i odbacuje" sve zaključke, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se, kako se navodi, "potkopavaju nadležnosti BiH te poziva na stvaranje novih teritorijalnih jedinica", a čime se "krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te ugrožava mir i sigurnost u cijelom regionu Zapadnog Balkana".