latinica  ћирилица
18/03/2023 |  13:38 | Autor: SRNA

Zaharova: Ukidanje svih sankcija i poništavanje tužbi - sastavni dio rješenja

Ukidanje svih sankcija i poništavanje svih tužbi protiv Moskve pred međunarodnim sudskim instancama trebalo bi da bude sastavni dio mirovnog rješenja u Ukrajini, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii)Foto: Facebook

- Da bi se obezbijedio održiv mir, neophodno je zalagati se za okončanje isporuke oružja i plaćenika Ukrajini, prekid neprijateljstava, povratak Ukrajine u neutralni vanblokovski status i međunarodno priznanje prava naroda na samoopredjeljenje - saopštila je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da "Ukrajina mora biti demilitarizovana i denacifikovana" i da "sve prijetnje koje dolaze sa njene teritorije moraju biti eliminisane", a "njen status države bez nuklearnog oružja mora biti obezbijeđen i prava ruskog govornog stanovništva i nacionalnih manjina moraju biti zagarantovana".

- Ukidanje svih nelegalnih sankcija i tužbe protiv Rusije pred međunarodnim sudovima treba da postane sastavni dio /ovog sporazuma/ - navela je Zaharova u saopštenju.

Međunarodni krivični sud izdao je u juče nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i ruskog komesara za prava djeteta Marije Lavove-Belove na osnovu navodne "protivpravne deportacije" ukrajinske djece u Rusiju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je više puta izjavio da Rusija nije članica MKS-a i da Moskva ne priznaje njegovu jurisdikciju, tako da je bilo koja odluka ovog suda protiv Rusije ništavna sa pravne tačke gledišta.