latinica  ћирилица
18/03/2023 |  14:07 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Na protestu u Zagrebu oko 1.500 ljekara

Na protestu u Zagrebu danas se okupilo oko 1.500 ljekara iz svih dijelova Hrvatske, izražavajući nezadovoljstvo svojim statusom, platama i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sistemu.
Protest zdravstvenih radnika u Zagrebu (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Protest zdravstvenih radnika u Zagrebu (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Pet krovnih ljekarskih udruženja okupilo se na Trgu Svetog Marka pod motom "SOS za zdravstvo".

Protest su organizovali Hrvatska ljekarska komora, Hrvatski ljekarski sindikat, Hrvatska udruga bolničkih ljekara, Koordinacija hrvatske porodične medicine i Inicijativa mladih ljekara nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo ljekara u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk.

Ljekari su nezadovoljni jer hrvatsko Ministarstvo zdravstva nije ispunilo njihove zahtjeve te ne rješava nagomilane probleme u sistemu, prenosi portal Indeks.

Predsjednik inicijative mladih ljekara Marin Smilović rekao je na skupu da su ljekari godinama pognutih glava ćutali i slušali da moraju biti zahvalni što uopšte imaju posao.

- Nikome od nas nije san otići iz Hrvatske. Zato kažemo ovom sistemu - Dosta! - dodao je on.

Predsjednik Koordinacije hrvatske porodične medicine Nataša Ban Toskić pozvala je "nesposobnu administraciju da se prihvati posla", te istakla da su plate porodičnih ljekara najniže u sistemu ljekarskih plata.

Renata Čulinović-Čaić iz bolnice Čakovec uputila je sa skupa poziv da se spasi hrvatsko zdravstvo.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izdao je saopštenje povodom današnjeg okupljanja ljekara u Zagrebu u kojem pita ko i zašto danas protestuje, navodeći, između ostalog, da su svjesni da zdravstveni sistem nije optimalan i da decenijama funkcioniše uz niz teškoća, ali da su odlučni da ga reformišu i da je zbog toga utemeljena strukturna reforma.

- Protest sigurno neće donijeti boljitak. Ako je sve ovo i u neke druge svrhe, previše je - naveo je, između ostalog, Beroš.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da treba mijenjati sistem, a ne osnivača bolnice, komentarišući prenošenje osnivačkih prava nad bolnicama sa županija na državu kao dio paketa reforme zdravstva koji je juče prihvaćen u Hrvatskom saboru.