latinica  ћирилица
18/03/2023 |  15:38 ⇒ 22:05 | Autor: RTS

Maratonski razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje

U Ohridu je u toku trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, sa zvaničnicima EU - visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.
Sastanak u Ohridu -
Sastanak u Ohridu

Razgovori su ušli u jedanaesti sat.

Prethodno su održani bilateralni sastanci Borelja i Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem.

Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovara o sporazumu o implementaciji evropskog prijedloga.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić se danas u Ohridu sastao i sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

- Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga - napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kovačevski se prethodno sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će pozicija Srbije biti teža zbog naloga MKS za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i poručio da u Ohridu neće ništa potpisati.

Sastanak je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj, a učešće su potvrdili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, saopštila je pres služba Evropske unije.

Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije.