latinica  ћирилица
18/03/2023 |  16:31 | Autor: SRNA

SDA: Cilj sankcija Mehmedagiću - izbacivanje stranke iz vlasti

SDA smatra da je jedini cilj stavljanja bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića na američku "crnu listu" i poništavanja zvanja Sebiji Izetbegović izbacivanje SDA iz vlasti, saopšteno je nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDA.
Sjedište SDA u Sarajevu - Foto: RTRS
Sjedište SDA u SarajevuFoto: RTRS

Glavni odbor SDA poziva američku Ambasadu da javnosti predoči dokaze o ranijim optužbama na račun SDA o navodnoj blokadi i ometanju istraga o korupciji, kao i dokaze o posljednjim optužbama iznesenim u obrazloženju odluke o sankcionisanju Mehmedagića.

- Ukoliko se to ne desi, optužbe koje se periodično ponavljaju smatraćemo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, uprkos izbornim rezultatima i mimo Ustava Federacije BiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka "trojke", HDZ-a i SNSD-a - navodi se u zaključcima Glavnog odbora SDA.

SDA traži od međunarodne zajednice, posebno od OHR-a i država članica Savjeta za sprovođenje mira, da se "ozbiljnije pozabave predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom" i poziva da se u procesu formiranja vlasti "prestane sa favorizovanjem političkih snaga odgovornih za blokade, opstrukcije u funkcionisanju institucija i destabilizaciju situacije u BiH".

Glavni odbor SDA pozvao je SDP BiH i HDZ da, kako se navodi, prestanu sa pokušajem neustavnog imenovanja Vlade Federacije BiH i ignorisanjem potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija stavila je Mehmedagića na crnu listu SAD.

Iz američke Ambasade je ranije saopšteno da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog i bogaćenja SDA i da je kao direktor OBA zloupotrijebio javno preduzeće BH Telekom u korist SDA kako bi sakupljao podatke o aktivnostima političara.