latinica  ћирилица
18/03/2023 |  17:31 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Banjalučki Daun sindrom centar u Solunu

Banjalučki Daun sindrom centar doputovao je u Solun gdje će u periodu od 17. do 22. marta zajednički sa grčkim Daun sindrom centrom Grčke obilježiti 21. mart, Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.
Daun sindrom centar u Solunu - Foto: RTRS
Daun sindrom centar u SolunuFoto: RTRS

U okviru obilježavanja ovog dana, danas je za članove Daun centra upriličen i svečani ručak kome je prisustvovala predsjednica Grčke Katerina Sakerolopulu, zajedno sa predsjednikom banjalučkog centra Zoranom Јelićem, predsjednikom grčkog centra Nikolaosom Zaimisem i šefom Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Јelenom Јovanović.

Tokom petodnevne posjete, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj, Grada Soluna, opštine Kalamarja i guvernata za Centralnu Makedoniju biće organizovane zajedničke aktivnosti, odnosno radionice ova dva centra, gdje će, između ostalog, članovi centra posjetiti i Zejtinlik - srpsko vojničko groblje u Solunu.

Grčkoj publici će 20. marta premijerno biti prikazan i film "Neki novi Brodvej", reditelja Denisa Bojića koji je nastao u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Daun sindrom centra iz Banjaluke, a koji se bavi problemom socijalne rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom starijim od 18 godina.

Na Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, 21. marta, ova dva centra potpisaće i memorandum o bratimljenju koji će doprinijeti jačanju bratskih odnosa dva naroda, ali i planiranju zajedničkih aktivnosti u narednom periodu.