latinica  ћирилица
18/03/2023 |  19:06 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Bijeljina još čeka na gasifikaciju (VIDEO)

Na kraju zime Bijeljina nosi neslavnu titulu jednog od najzagađenijih gradova u Republici Srpskoj, dok se gasifikaciji ne nazire kraj.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

Iz Bijeljina gasa za opstrukciju procesa optužuju Gradsku upravu i gradonačelnika Ljubišu Petrovića sa kojim sada komuniciraju putem suda.

Iz Gradske uprave izostao je odgovor na pitanje da li i zbog čega koče upotrebu gasa.



Bijeljina je ove zime bila jedan od najzagađenijih gradova na Balkanu za šta su u najvećoj mjeri krive kotlovnice u kojima se loži najjeftiniji ugalj sa visokim sadržajem sumpora. I dalje nije u funkciji gasovod u koji je uloženo 20 miliona evra i koji je praktično završen i spreman za upotrebu. Primjena ekološki prihvatljivog goriva odlaže se iz godine u godinu.

Snežana Јagodić Vujić, predsjednica Udruženja Eko put, istakla je da u Bijeljini nije riječ o samo jednom izvoru zagađenja, nego da ovakvo stanje uzrokuju saobraćaj i brojna ložišta.

- Tokom sezone grijanja imamo od 20.000 do 30.000 dimnjaka koji ispuštaju zagađujuće čestice - kaže ona.

Prethodnih godina izgrađeno 320 kilometara distributivne gasne mreže, urađen je gasovod od Bijeljine do Šepka i dogovoreno snabdijevanje sa Srbijagasom koji je i većinski vlasnik bijeljinskog gasnog preduzeća, ali izostaje formalno okončanje procesa. U Bijeljina gasu kažu da im Grad, iako vlasnik 20 odsto kapitala, duguje 628.000 KM, te je ovo preduzeće bilo primorano da pokrene tužbu za naplatu duga.

- Vrlo sam oprezan da ne uđem u politički segment naše saradnje, ali ne postoji partnerski odnos. Imali smo sastanke upravnih odbora na kojim se niko ne pojavljuje ispred Grada Bijeljina. Gradonačelnik je bio samo jednom i tada priznao potraživanje koje Grad ima prema Bijeljina gasu - rekao je Miloš Stevanović, savjetnik direktora Srbijagasa,

Na tužbu Bijeljina gasa, gradonačelnik Ljubiša Petrović uzvratio je protivtužbom za, navodno, neplaćene takse iz 2012. godine. Uslijedila je i blokada računa Bijeljina gasa, ali je ova tužba odbačena jer se tužilac nije ni pojavio na ročištu. Nakon posjete direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića Bijeljini, prilikom koje su obećali kooperativnost i efikasnost, predstavnici Grada pokazali su sasvim drugo lice.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, izjavio je 9.7. 2021. godine da je opredijeljenost u vezi s ovim pitanjem da do kraja jula tehnički tim Srbijagasa posjeti Bijeljinu i da se razmišlja o gašenju Јavnog preduzeća Toplane, te da se sagledaju svi mogući načini energetske osposobljenosti Bijeljine.

Dvije zimske sezone kasnije, iz Gradske uprave nema odgovora na pitanje šta su razlozi zastoja u gasifikaciji. Lokalna zajednica trebalo bi da donese odluku o subvenciji troškova priključenja na gasovod čime bi podstakla građane i privredu da koriste ovaj ekološki čistiji vid energije za grijanje.