latinica  ћирилица
18/03/2023 |  23:17 ⇒ 19/03/2023 | 08:22 | Autor: sputniknews.com

Borelj: Razgovarano o sprovođenju evropskog plana (VIDEO)

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je večeras da su se Beograd i Priština složili da primijene aneks o sprovođenju evropskog prijedloga o Kosovu i Metohiji, poslije sastanka u Ohridu.
Žozep Borelj - Foto: Screenshot
Žozep BoreljFoto: Screenshot

Borelj je to rekao poslije dvanaestočasovnih razgovora Beograda i Prištine.

Borelj je rekao da je "cilj bio da se Priština i Beograd dogovore kako da sprovedu sporazum prihvaćen na prošlom sastanku u Briselu".

- Dogovor je postignut krajem februara, a danas smo razgovarali kako da bude primijenjen. To znači praktičan primjer šta treba da bude urađeno, kada, kako i ko treba da uradi - rekao je Borelj.

Borelj je istakao da su strane posvećene implementaciji svih obaveza.

- Pregovori su bili jako teški, sastajali smo se u različitim formatima. Radi realizacije člana 7, Priština se složila da odmah sprovede aranžmane i garancije kako bi se obezbijedila neka samouprava za Srbe - kaže Borelj.

Istakao je i da su se obje strane složile i o deklaraciji o nestalima, koje je, kako je rekao, hitno pitanje.

Strane se nisu složile o detaljnijem prijedlogu.

- Priština nije bila fleksibilna, a Beograd je izjavio da neće potpisati, pa smo dali nekoliko kreativnih prijedloga što se tiče potpisivanja. Aneks i sporazum se smatraju prihvaćenim, a tekst će biti objavljen u saopštenju Službe za spoljne poslove EU - rekao je šef diplomatije EU.