latinica  ћирилица
18/03/2023 |  23:18 ⇒ 19/03/2023 | 08:22 | Autor: RTS

Vučić: Nisam ništa potpisao, ali smo postigli dobar pomak; Formiranje ZSO prioritet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije maratonskih razgovora da je danas bio dan gdje je trebalo da se dogovori implementacioni plan, te da su nekav dogovor postigli.
Sastanak u Ohridu -
Sastanak u Ohridu

- Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće dio pregovaračkog okvira za obe strane i za Beograd i za Prištinu - rekao je Vučić.

Važno je da je ključna tačka da će Evropski savjet procjenjuvati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će biti vjerovatno proširen.

- U implemetacionom planu stoji da smo primili k znanju činjenicu da će EU to staviti kao dio pregovaračkog procesa - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da se ništa nije završilo večeras već da, kako je rekao, tek počinje.

Veliki je značaj što je kao prioritetana obaveza formiranje ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga, kaže Vučić.

- Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali je napravljen pomak u konstruktivnoj atmosferi - kaže Vučić.

Vučić je rekao da će sutra građanima Srbije predstaviti svaku tačku i objasniti sve ono što se zbivalo u Ohridu.

- Od ponedjeljka počeću da primam predstavnike poslaničkih grupa. U mjesecima pred nama je ozbiljan posao - kaže Vučić.

Predsjednik Srbije naveo je kako može reći da ima "zrno zadovoljstva".

Uprkos brojnim neslaganjima, imali smo pristojan i konstruktivan razgovor - rekao je Vučić novinarima u Ohridu.

Na putu su kaže, koji je dugačak i koji večeras tek počinje.

Na pitanje da li ima rokova, Vučić je rekao da "ima da formiraju zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsjedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO".

Takođe, kako kaže potrebno je da naprave deklaraciju o nestalim osobama. Prema njegovim riječima, donatorska konferencija za pet mjeseci.

- U ovom djelu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije - kaže Vučić.