mtel
latinica  ћирилица
19/03/2023 |  12:52 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

Dodik: Pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.
Milorad Dodik (Foto: B. Zdrinja) -
Milorad Dodik (Foto: B. Zdrinja)

Kada je riječ o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu BiH za informaciju o tome šta je "preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH", Dodik je rekao da BiH ne treba da ima ni pravobranilaštvo, koje je nametnuto, kao i da nema imovinu i da mogu da rade šta hoće.

- Srpska je raspolagala tom imovinom unazad neko vrijeme, izvršila je privatizaciju državnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama - rekao je Dodik.

On je rekao da je 1998. godine bio predsjednik Vlade Republike Srpske kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

Dodik je naglasio da Ustavni sud nije taj koji može da odredi titulara, ne može da odredi procedure, da Ustavni sud nije ništa i da ne može da donosi privremene mjere.

- Zato je BiH nakaradna, zato je BiH neuspješna i zato BiH ne može uspjeti - ukazao je Dodik.