latinica  ћирилица
19/03/2023 |  14:11 ⇒ 20:18 | Autor: SRNA

Stojičićeva sa predstavnicima srpske dijaspore u Austriji (VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić razgovarala je u Beču sa predstavnicima srpske dijaspore u Austriji o značaju očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u toj zemlji, o značaju institucionalne saradnje u oblasti obrazovanja i kuluture, kao i značaju dijaspore za unapređenje međunarodnog ugleda Srpske u svijetu.
Stojčićeva u Beču - Foto: Ustupljena fotografija
Stojčićeva u BečuFoto: Ustupljena fotografija

Sa predsjednikom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Austriji Markom Sarićem, kao i sa počasnim predsjednikom Srđanom Mijalkovićem Stojičićeva je razgovarala o njihovom projektu "Prosvjetina škola srpskog jezika" koja se sprovodi širom Austrije.

Stojičićeva je naglasila da Prosvjetina škola srpskog jezika aktivno doprinosi očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnog i nacionalnog identiteta srpske dijaspore u Austriji i da zbog toga ovakvi projekti zaslužuju podršku na osnovu zajedničke saradnje institucija Republike Srpske i Srbije.

- Izučavanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma je značajno za mlade ljude u Austriji zato što je poznavanje maternjeg jezika preduslov za kvalitetno izučavanje svakog stranog jezika - rekla je Stojičićeva.

Ona je napomenula da su resorna ministarstva u Republici Srpskoj i Srbiji potpisala sporazume o zajedničkom pristupu i podršci projektima i inicijativama koje doprinose očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta srpske dijaspore i da je takav pristup značajan za ostvarivanje svih strateških ciljeva.

Predstavnici SPKD "Prosvjeta" u Austriji prenijeli su Stojičićevoj da je širom Austrije organizovano oko 26 "Prosvjetinih škola srpskog jezika" i da je u planu osnivanje nove četiri škole koje će početi sa radom od septembra.

Stojičićeva je prisustvovala času koji se izvodi u okviru "Prosvjetine škole srpskog jezika", razgovarala je sa djecom i uručila im je knjige i didaktičke materijale na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Ministar prosvjete i kulture Srpske i direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić sa saradnicima posjetili su Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i razgovarali sa šefom Predstavništva Mladenom Filipovićem i njegovim saradnicima o najvažnijim aktivnostima koje sprovode s ciljem razvoja i unapređenja saradnje sa institucijama Austrije u oblasti obrazovanja i kulture.

Razgovarano je o podršci koju Predstavništvo pruža ustanovama kulture iz Republike Srpske s ciljem njihovog međunarodnog predstavljanja, kao i o aktivnostima koje Predstavništvo sprovodi sa srpskom dijasporom u Austriji u oblasti obrazovanja i očuvanja identiteta Srba u dijaspori.

Šef Predstavništva Filipović predstavio je Stojičićevoj rezultate promocije privrednih potencijala Republike Srpske i doprinos Predstavništva umrežavanju privrednika iz matice sa zainteresovanim partnerima.

U okviru trodnevne posjete Beču, Stojičićeva i Filipović razgovarali su sa predstavnicima srpskih udruženja u Austriji o razvoju saradnje u oblasti obrazovanja i kulture, kao i o naporima srpske zajednice u Austriji da se ćirilično pismo izučava u školama u Beču i u Austriji.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da je razgovarano i o značaju inicijative o izučavanju nacionalne grupe predmeta u Austriji u okviru dopunskih škola u skladu sa usklađenim nastavnim planovima i programima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Na sastanku je bilo riječi i o razvoju institucionalne saradnje, o izazovima sa kojima se suočava srpska dijaspora u Austriji, kao i o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja i kulture kako bi se ispunili postavljeni ciljevi u vezi sa očuvanjem identiteta Srba u dijaspori.

Stojičićeva će večeras u bečkom "Akcent teatru" prisustvovati izvođenju predstave "Gospođa ministarka" u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, u režiji Milice Kralj, a u kojoj glumi i diva srpskog glumišta Svetlana Bojković.