latinica  ћирилица
19/03/2023 |  14:22 ⇒ 15:08 | Autor: SRNA

Vučić: Nalog za hapšenje Putina ruši šanse za mir u Ukrajini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina loš potez kojim se urušavaju šanse za postizanje mira u Ukrajini.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Komentarišući taj nalog i činjenicu da je Srbija 2009. godine ratifikovala Statut MKS-a, Vučić je novinarima rekao da Putin nema kuda da dođe u Srbiju dok traju ratni sukobi, ističući da on ni u Srbiji nije hapsio one koje je tražio ad hok Haški tribunal.

- Ne bih da kritikujem, ali mi se čini da je "videla žaba da se konji potkivaju", pa je i sama pošla da to uradi. Tačno je da mi imamo obaveze prema Međunarodnom krivičnom sudu, ali mi se čini da će to doprineti eskalaciji - rekao je Vučić na današoj konferenciji za medije u Palati Srbija.

Prema njegovom mišljenju, odluka MKS-a će imati politički loše posljedice i ona govori da postoji velika nespremnost da se razgovara o primirju, a kamoli o miru.

- Moje pitanje je s kim će sada da razgovaraju kad su Putina optužili za najteže ratne zločine? Ili možda nećete da razgovarate o miru? Јel` stvarno verujete da je Rusiju moguće poraziti za šest meseci ili godinu dana? - pitao je Vučić.

On smatra da se ne može porediti položaj Putina i bivšeg predsjednika Srbije i SR Јugoslavije Slobodana Miloševića, kao i da, u cjelini gledajući, odluka da se izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika nije bila mudra i pametno sračunata.