latinica  ћирилица
19/03/2023 |  14:26 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Brza pruga Beograd-Novi Sad prekretnica u razvoju Srbije

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Novom Sadu da izgradnja brze pruge Beograd - Novi Sad predstavlja prekretnicu u razvoju Srbije koja će se, kako je najavila, brzom željeznicom povezati i sa Skopljem, Zagrebom, Ljubljanom i mnogim drugim gradovima sve do Italije.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Na svečanosti povodom prve godišnjice puštanja u saobraćaj brze pruge, održanoj na peronu novosadske željezničke stanice, Brnabićeva je rekla da se zna da će biti izgrađena dionica od Novog Sada do Subotice i da će građani Srbije brzom željeznicom relativno skoro putovati do Budimpešte.

- Velike stvari su pred Srbijom, ako budemo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nemamo mir i ove snove ne bi mogli da sanjamo da nemamo stabilnost i percepciju da će i Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti - navela je Brnabićeva.

Ona je u Novi Sad doputovala brzim vozom "Soko", zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem, ambasadorom Kine u Beogradu Čen Bo, predstavnicima Železnice Srbije i Kineske željezničke međunarodne kompanije.

Svečanosti u Novom Sadu prisustvovali su i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Brzom prugom od Beograda do Novog Sada vozom "Soko" zajedno su 19. marta 2022. putovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, koji su time prugu otvorili za saobraćaj.

U vozu su bili i članovi Vlade Srbije, koji su od Beograda do Novog Sada stigli za 33 minuta.

Redovan putnički saobraćaj brzom prugom počeo je narednog dana, a voz "Soko" za godinu dana je imao oko 20 hiljada polazaka i prevezao je gotovo tri miliona ljudi.

Izgradnja brze pruge Beograd - Novi Sad u dužini od 75 kilometara, za brzinu od 200 kilometara na čas, počela je krajem 2017. godine, a koštala je oko 935 miliona dolara.

Radovi u Srbiji počeli su avgusta 2017. izgradnjom najvećih infrastrukturnih objekata na trasi pruge, tunela i vijadukta "Čortanovci" na dionici Stara Pazova - Novi Sad u dužini 40,4 kilometra, koju je gradila kompanija ruskih željeznica RŽD internešenel.