latinica  ћирилица
19/03/2023 |  15:26 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Odata počast najmlađem borcu Vojske Republike Srpske (FOTO)

Na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj danas je služen parastos i odata počast najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću.
Pomen Spomenku Gostiću - Foto: SRNA
Pomen Spomenku GostićuFoto: SRNA

Poštu mladom srpskom borcu, koji je stradao od granate 20. marta 1993. godine, odali su članovi porodice, nekadanji saborci i poštovaoci.

Parastos je služio sveštenik Vladimir Kukić, koji je poručio da je Spomenko svima pokazao šta je ljubav prema rodnoj grudi, kao i da u najtežim vremenima ne treba zapostaviti i zaboraviti ognjište djedovo i pradjedovo.

- Neka nam danas Spomenko bude primjer da ne zatvaramo i prodajemo naša ognjišta, već da ih što češće posjećujemo - izjavio je Kukić, te izrazio zadovoljstvo što je svake godine veći broj ljudi koji dolazi na Spomenkov grob, kako bi mu odali počast.

Foto: SRNA

Autor dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" i knjige "Spomenko i Ozren" Mile Savić rekao je da su se neke stvari pokrenule kako bi se od zaborava sačuvala žrtva Spomenka Gostića, ali da to sve nije dovoljno, kao ni za druge mlade ljude koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i stvorili Republiku Srpsku.

- Spomenko još uvijek živi jer ga se sjećamo - istakao je Savić i izrazio zadovoljstvo što je lokalno groblje u kojem Gostić počiva postalo saborno mjesto i motiviše nekadašnje stanovnike da se vraćaju u ovaj kraj, obnavljaju uništene kuće u borbi da opstanu na svojim ognjištima.

Spomenkova tetka Miroslavka Stojanović rekla je da je Gostić i pored izuzetno teškog djetinjstva i zanemaren od oca bio društven i razuman dječak, koji je uprkos svojoj mladosti uvijek bio na usluzi, pa je tako i tokom ratnih sukoba nesebično pomagao i bio uz saborce.

Dobojlija Marko Tomić najavio je da planira da pokrene inicijativu da jedna ulica ili park u ovom gradu dobiju naziv po Spomenku, koji je, kako je rekao, sinonim za junaštvo.

Foto: SRNA

Gostić, petnaestogodišnji dječak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Јovići, po okončanju proteklog rata pripali su Federaciji BiH.

Obnovu Gostićevog spomenika organizovali su 2017. godine članovi Udruženja Nasljeđe iz Bijeljine.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom ovog dječaka u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Spomen-kip Gostića je 28. avgusta 2021. godine otkriven i osveštan u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.