mtel
latinica  ћирилица
19/03/2023 |  20:19 ⇒ 20:50 | Autor: Agencije

Zatvorena biračka mjesta u Crnoj Gori, do 19.00 glasalo malo više od 60 odsto građana

U Crnoj Gori su u 20.00 časova zatvorena biračka mjesta na kojima su građani birali između sedam predsjedničkih kandidata.
Izbori u Crnoj Gori (FOTO: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Izbori u Crnoj Gori (FOTO: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je objavio da je na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo 63,6 odsto ili oko 344.700 birača.

U birački spisak je upisano 542.154 građana s pravom glasa.

Kandidati su bili - aktuelni šef države i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, lider Nove srpske demokratije, kandidata liste Za budućnost Crne Gore, odnosno Demokratskog fronta Andrija Mandić, kandidat Demokrata Alekse Bečića i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Na izborima su učestvovali i kandidati Pokreta Evropa sad Јakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Јovan Јodžir Radulović.

Đukanović je prvi put predsjednički kandidat stranke koja je od 30. avgusta 2020, prvi put od njenog osnivanja, u opoziciji.
Ukoliko na današnjim izborima nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova građana izašlih na izbore, 2. aprila biće održan drugi izborni krug.

U drugom izbornom krugu nadmetaće se dva kandidata koja budu imala najviše dobijenih glasova u prvom krugu.

Mandat predsjednika Crne Gore traje pet godina, a do sada su svi predsjednici bili iz DPS-a.