latinica  ћирилица
19/03/2023 |  21:43 ⇒ 20/03/2023 | 07:34 | Autor: SRNA

Putin: Moskva otvorena za političko i diplomatsko rješenje za Ukrajinu

Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom članku za kineski list Narodni dnevnik.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize. Budućnost mirovnog procesa zavisi isključivo od volje za uključivanje u smislenu diskusiju uzimajući u obzir trenutnu geopolitičku realnost - rekao je Putin.

Putin je dodao da je Rusija zahvalna za uravnotežen pristup Kine događajima u Ukrajini i pozdravio njenu spremnost da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize.

On je naglasio da je uvjeren da će prijateljstvo Rusije i Kine biti dodatno ojačano posjetom kineskog predsjednika Sija Đinpinga Rusiji, prenio je Sputnjik.

Putin je ocijenio da će sibirski gasovod biti "posao vijeka" s obzirom na veličinu projekta i dodao da je izvoz ruske nafte i uglja u Kinu značajno povećan.

Ruski predsjednik je istakao da je Moskva zabrinuta da bi neodgovorni postupci nekih zemalja mogli da potkopaju globalnu nuklearnu bezbjednost.

- Posvećeni smo principu nedjeljivosti bezbjednosti, koji grubo krši NATO blok. Duboko smo zabrinuti zbog neodgovornih i jednostavno opasnih dejstava koja bi mogla da naruše globalnu nuklearnu bezbjednost - istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, podsticanje sukoba u Ukrajini predstavlja još jedan primjer kako Zapad pokušava da održi svoju globalnu dominaciju.