latinica  ћирилица
20/03/2023 |  07:20 ⇒ 08:29 | Autor: TANЈUG

Dačić: Srbija u Ohridu uspjela da zaštiti svoje nacionalne interese

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku u Ohridu Srbija uspjela da zaštiti svoje nacionalne interese mudrom politikom predsjednika Aleksandra Vučića i dodao da Srbija mora da vodi dijalog i normalizuje odnose sa Prištinom, držeći se svojih crvenih linija.
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Dačić je na TV Pink naveo da je u subotu tokom sastanka u Ohridu urađeno sve u skladu sa državnom politikom Srbije i obezbjeđivanjem njenog daljeg evropskog puta.

- Postojala je opasnost da Srbija bude ta koja bi se optuživala za krah dijaloga. Podsjetiću da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti instistirao na međusobnom priznanju, najavljivao da nikad neće prihvatiti Zajednicu srpskih opština, navodio milion nekih uslova da bi se ona formirala - rekao je Dačić.

Dodao je da u Ohridu nije preuzeta nijedna pravna obaveza koja je protivna interesima države.

On je rekao da Vučić nikada nije koristio izraz "prihvatanje sporazuma" već da je uspostavljena saglasnost da se radi na implementaciji principa iz tog sporazuma, uz pridržavanje crvenih linija koje podrazumijevaju da nema priznanja nezavisnosti tzv. Kosova i njegovog prijema u UN.

- Predsjednik nije potpisao sporazum. Imali smo prilike od 2012. godine da uradimo nešto što je na štetu Srbije da smo to željeli. Treba iskoristiti ovaj trenutak i ovu poziciju koja je za nas takva da ništa nismo uradili na našu štetu, već smo dobili formiranje ZSO. Po prvi put ona postaje pravna tekovina EU, iako je po našem mišljenju to trebalo da postane 2013. godine - rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je Vučić svim posrednicima u pregovorima više puta ponovio šta su crvene linije Srbije i da je velika stvar što će Zajednica srpskih opština biti formirana.

- Zajednica srpskih opština je najveće dostignuće koje smo ostvarili poslije 1999. godine. To je prva srpska institucija na KiM, a da nije država Srbija, zato je od vitalnog značaja da se formira - rekao je Dačić.