latinica  ћирилица
20/03/2023 |  07:38 ⇒ 07:39 | Autor: TANЈUG

Đinping: Prijedlog Pekinga za Ukrajinu odražava globalne stavove

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je da prijedlog Pekinga kako da se postigne mirovno rješenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rješenja nije lako.
Si Đinping (foto: EPA-EFE / XINHUA / Yan Yan CHINA OUT) -
Si Đinping (foto: EPA-EFE / XINHUA / Yan Yan CHINA OUT)

- Složeni problemi nemaju jednostavna rješenja - naveo je Si u članku objavljenom u Ruskoj gazeti, uoči današnje posjete Moskvi.

Si je podsjetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posjetio nakon što je izabran za predsjednika Kine prije deset godina, kao i da je u protekloj deceniiji Rusiju posjetio osam puta i da je svaki put, kako je naveo, "dolazio sa velikim očekivanjima i vraćao se sa plodnim rezultatima".

Si je naveo da će njegova posjeta Rusiji biti "putovanje prijateljstva, saradnje i mira", i dodao da se raduje zajedničkom radu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.

- Važno je da povećamo međusobno povjerenje i iznesemo potencijal bilateralne saradnje kako bi se odnosi Kine i Rusije održali na visokom nivou - naveo je Si.

Kina je krajem prošlog mjeseca objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o sukobu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i početak mirovnih pregovora, podsjeća Rojters.

Prema tom dokumentu, naslovljenom "Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize" navodi se sljedećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rješavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbjednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdijevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.