latinica  ћирилица
20/03/2023 |  07:45 ⇒ 08:04 | Autor: SRNA

Kancelarija za KiM: Tri srpske kuće na meti pljačkaša

Dvije srpske kuće u selu Batuse sinoć su se našle na meti lopova, dok je dan ranije obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnijet vrijedan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

Iz Kancelarije navode da je time nastavljen niz pljački i obijanja srpskih domova koji je učestao posljednjih nedelja, a na ovaj način se Srbima, ne samo šalje poruka da nisu dobrodošli, već im se i direktno ugrožava egzistencija.

Na ulazu u selo Batuse iz pravca Lepine sinoć je obijena kuća Davora Delića i izvršena premetačina dok se porodica nalazila na veselju u centralnoj Srbiji.

Riječ je o porodici koja ima troje djece i ovaj nemili događaj unio je nemir i strah, ne samo u kuću Delića, već i njihovih komšija i ostalih Srba koji žive u ovom selu.

Na meti lopova sinoć se našla i kuća porodice Saše Lazića, a lopove je na svu sreću omeo sin Stefan koji je naišao u trenutku dok su pokušali da razbijaju prozor i uđu u kuću. Oni su pobjegli u pravcu obližnjeg albanskog sela Dobreva, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prošlog vikenda opljačkane su dvije srpske kuće - porodice Mirić iz Batusa i Nedeljković iz Preoca.

Serija pljački zabrinula je i onespokojila Srbe, a činjenica da lopovi nisu pronađeni ni u jednom slučaju unosi dodatni nemir i revolt u narod.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zbog toga zahtijeva da se napadi na imovinu Srba shvate najozbiljnije, da se odgovorni procesuiraju i adekvatno kazne.