latinica  ћирилица
20/03/2023 |  08:52 ⇒ 11:21 | Autor: TANЈUG

UBS banka preuzela Kredi Svis

Najveća švajcarska banka UBS pristala je na kupovinu konkurentske švajcarske banke Kredi Svis za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra) u dionicama.
Kredi Svis (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Kredi Svis (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN)

UBS je takođe preuzela do 5,4 milijardi dolara (oko 5,05 milijardi evra) u gubicima, na osnovu plana švajcarske vlasti kako bi bio izbjegnut dodatni potres na bankarskom tržištu.

Dogovor uključuje i 108 milijardi dolara pomoći za likvidnost UBS i Kredi Svis, koju će isplatiti Švajcarska centralna banka.

Vlada Švajcarske daje garanciju za gubitak od najviše 9,7 milijardi dolara da bi omogućila UBS da preuzme Kredi Suis, a to će biti aktivirano ukoliko budu nastali gubici, prenio je Rojters.

Preuzimanjem Kredi Svisa od UBS-a obezbjeđuje se finansijska stabilnost i štiti švajcarska ekonomija u ovoj izuzetnoj situaciji, saopštila je Švajcarska centralna banka.

Prema uslovima ugovora, akcionari Kredi Svisa dobiće jednu UBS akciju za svaku od 22,48 akcija Suisa, što je ekvivalentno sumi od 0,76 švajcarskih franaka po akciji.

Kredi Svis, druga po veličini švajcarska banka, suočava se sa krizom povjerenja i njene akcije su naglo pale posljednjih dana, što je izazvalo talas zabrinutosti na tržištu.

Problemi u Kredi Svis, u kombinaciji sa propadanjem dvije američke banke u posljednjih petnaest dana, doveli su u sumnju stabilnost globalnog finansijskog sistema.

Kredi Svis je jedna od oko 30 banaka u svijetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale, jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Međutim, ta 167-godišnja institucija je u gubitku i suočila se sa nizom problema posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Iznos od 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke nije uspeo da umiri tržišta, a akcije Kredi Svisa su oslabile za 24 odsto.