latinica  ћирилица
20/03/2023 |  08:56 ⇒ 09:51 | Autor: RTRS

Sutra Međunarodni dan Daunovog sindroma (VIDEO)

Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama "Dajte nam šansu - zvjezdice" iz Banjaluke obilježiće 21. mart - Međunarodni dan Daunovog sindroma, sutra u 18. časova.
Međunarodni dan Daunovog sindroma (Foto: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO) -
Međunarodni dan Daunovog sindroma (Foto: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO)

Daunov sindrom je posljedica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama djeteta. Umjesto 2 hromozoma koja čine 21. par, ova djeca u svojim ćelijama imaju 3 hromozoma (od kojih 2 čine 21. par, a jedan je višak), pa se zato Daunov sindrom naziva još i Trizomija 21.

Naziv Daun potiče od imena engleskog ljekara Langdona Dauna, koji je 1866. godine prvi opisao sindrom na svom djetetu, a tek 1959. je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

U 95-97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije nasljedna bolest i javlja se u svim rasama i ekonomskim grupacijama. U prosjeku se jedno od 1.000 ili jedno od 1.100 djece rađa sa ovim sindromom širom svijeta.

Stepen teškoća sa kojima se susreću osobe sa ovim sindromom varira, ali u svakom slučaju podrazumijeva intelektualne poteškoće  (prosječan IQ je između 25 i 80), otežano učenje, kašnjenje u razvoju, moguće zdravstvene probleme kao i karakterističan fizički izgled.

Godine 1929. dužina života osoba sa Daunovim sindromom iznosila je 9 godina, danas zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i liječenju prirodnih anomalija njihov životni vijek je produžen na 50 godina i duže.