latinica  ћирилица
20/03/2023 |  09:39 ⇒ 09:41 | Autor: Agencije

Počinju Dani komedije u Јagodini

Јedan od najstarijih srpskih pozorišnih festivala - Dani komedije u Јagodini, poslije trogodišnje pauze imaće novo izdanje.
Pozorište - Foto: ilustracija
PozorišteFoto: ilustracija

Festival se održava od 20. do 27. marta, a pozorišnu zavjesu svečano će podići glumačka legenda Mira Banjac.

Prve večeri, Zlatni ćuran za životno djelo koji je Milan Lane Gutović dobio prije tri godine biće uručen porodici, a potom će biti izvedena i prva predstava u takmičarskoj konkurenciji "Ubistvo u Orijent ekspresu", Pozorišta "Boško Buha".

- Dani komedije zaslužuju da nastave gdje su počeli, jer su bili prvi žanrovski i najvažniji festival u bivšoj Јugoslaviji. Skoro je nestao s pozorišne mape, sada ga vraćamo. Naredne godine čeka nas njegovo pedeseto izdanje. Komedija je živa stvar, od stare selekcije jedino je "preživjela" predstava "Tartif" (Narodno pozorište Sombor i SNP) Igora Vuka Torbice - rekao je selektor i umjetnički direktor Nebojša Bradić.

Za neko od priznanja nadmetaće se i sljedeća ostvarenja: "Neki to vole vruće" (režija Aleksandar Marinković) Narodno pozorište Niš, "Čista kuća" (režija Andrea Pjević) Atelje 212, "Ibi the Great" (Andraš Urban) Narodno pozorište Sombor, "Sitnice koje život znače" (Andrej Nosov) u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEOART-a i Centra za kulturu Tivat, "Bladi mun" (Ana Đorđević) CNP i "Izbiračica" ( Iva Milošević) Narodno pozorište Subotica.

U čast nagrađenih, biće izvedena predstava "Terapija" Kristofera Duranga, u adaptaciji i režiji Olivere Đorđević, a u produkciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

- Ovaj odabir karakteriše pažljiva rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i adekvatna produkcijska zaokruženost - istakao je Bradić.

Članovi stručnog žirija 49. festivala Dani komedije su Željko Јovanović, dramaturg i pozorišni kritičar, Borka Golubović Trebješanin, novinar lista Politika, i dramski umjetnik Dragan Petrović Pele.