latinica  ћирилица
20/03/2023 |  12:43 ⇒ 12:48 | Autor: sputniknews.com

Gruzija ne mijenja stav po pitanju tzv. Kosova

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se, u okviru zvanične posjete Gruziji, sa gruzijskim premijerom Iraklijem Garibašvilijem, koji je poručio da se pozicija te zemlje po pitanju tzv. Kosova neće mijenjati.
Orlić i Garibašvili (TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ nr) -
Orlić i Garibašvili (TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ nr)

Premijer Gruzije je istakao da dvije zemlje dijele iste stavove i zajednički zastupaju i poštuju međunarodno javno pravo.

- Naša pozicija po pitanju tzv. Kosova je poznata i neće se mijenjati. U tom smislu, pružamo snažnu podršku Srbiji - rekao je Garibašvili.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Orlić, koji boravi u zvaničnoj posjeti Gruziji na poziv predsjednika Parlamenta Šalve Papuašvilija, razgovarao je sa premijerom Garibašvilijem o bilateralnim odnosima dvije zemlje, intenziviranju sveukupne saradnje i evropskim integracijama.

Govoreći o evropskim integracijama dvije zemlje, predsjednik srpskog parlamenta je rekao da je Srbija ostvarila napredak u praktično svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava.

On je posebno istakao usvajanje seta novih pravosudnih zakona kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promjenom Ustava prošle godine.

Ipak, kako je dodao, pitanje evropskih integracija Republike Srbije ostaje teško opterećeno dijalogom Beograda i Prištine.

- Svakodnevno smo suočeni sa jednostranim potezima Prištine, kao i drskim odbijanjem Aljbina Kurtija da konačno, nakon decenije čekanja, formira ZSO. Zahtijevamo da potpisani sporazumi budu neodložno implementirani, te da se za naš narod na KiM osigura bezbjednost, jer su ovo elementarni preduslovi za dalji dijalog - rekao je Orlić.

On je dodao da priznanje za ozbiljan i odgovoran odnos prema dijalogu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas otvoreno saopštavaju i zvaničnici iz EU i SAD.

Sastanku su prisustvovale i potpredsjednica Narodne skupštine i predsjednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i predsjednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom Dubravka Filipovski.