latinica  ћирилица
20/03/2023 |  12:58 ⇒ 12:59 | Autor: sputniknews.com

Istražni komitet Rusije pokrenuo krivični postupak protiv tužioca koji je naložio hapšenje Putina

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak protiv tužioca i sudija Međunarodnog krivičnog suda, koji je prošle nedjelje izdao nalog za hapšenje lidera Rusije Vladimira Putina.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Istražni komitet Rusije je pokrenuo krivični postupak protiv tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Ahmada Hana, sudija Međunarodnog krivičnog suda Tomoko Akanea, Rozario Salvadora Aitala i Serhija Herardo Ugaljde Godinesa - navodi se u saopštenju.

Istražni komitet je naveo da je krivično gonjenje predsjednika Rusije i dječijeg ombudsmana nezakonito, pošto nema osnova za krivičnu odgovornost.

Pretpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, ranije je izdalo naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječijeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Američki predsjednik DŽozef Bajden nazvao je odluku MKS-a "opravdanom". On je, istovremeno, naglasio da SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda "poprilično čvrsta".

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ocijenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.