latinica  ћирилица
20/03/2023 |  13:24 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Tegeltija: Do kraja mjeseca moguće usvajanje budžeta BiH

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH danas utvrdilo prijedlog budžeta BiH za ovu godinu i izrazio nadu da bi budžet do kraja mjeseca mogao biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Saše Magazinovića u vezi sa platama koje se finansiraju iz budžeta BiH, Tegeltija je rekao da visinu plata ne definiše zakon o budžetu, već fond za njihovu isplatu.

- Pitanje visine plata, najniže i najviše, pitanje je zakona o platama i treba da se riješi kroz to zakonsko rješenje sistemski - rekao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma.

Navodeći da u parlamentarnoj proceduri postoji jedan prijedlog koji se odnosi na ovu problematiku, ministar finansija je istakao da taj prijedlog ništa ne rješava.

Tegeltija je dodao da je i Predsjedništvo BiH na prethodnoj sjednici utvrdilo prijedlog u vezi sa ovim pitanjam, za koji je rekao da ništa ne rješava, samo komplikuje odnose kada je riječ o zakonu o platama.

- Zaključak Savjeta ministara je bio da u naredna tri mjeseca izradi novi zakon koji će pokušati da složi te neravnopravnosti, a danas je i Predsjedništvo BiH potvrdilo taj zaključak - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, problem plata u institucijama BiH nije najviša, nego najniža plata.

- Zakon koji je davno donesen jasno je postavio osnove oko visine plata - konstatovao je Tegeltija i dodao da je pitanje da li treba da odnos između najviše i najniže plate bude jedan naprema 10 ili niži.

Tegeltija se založio se da se pitanje plata u institucijama BiH riješi sistemski, a ne pojedinačnim izmjenama, ističući da pojedinačne izmjene samo prave najveću neravnopravnost unutar platnih razreda.

On je istakao da broj izabranih i imenovanih lica koja primaju platu iz budžeta BiH, koja će prema predloženom budžetu za ovu godinu dobiti i najviše povećanje primanja, iznosi manje od 90.

- Njihov broj se ne mjeri ni u procentu nego u promilima i sav efekat njihovog povećanja plata, uključujući poslanike, delegate, Predsjedništvo, ministre, regulatore, je 500.000 KM - rekao je Tegeltija, dodavši da se 20 miliona KM podijeli zaposlenima u institucijama BiH kroz različite stimulacije.

Tegeltija je uputio poziv Savjetu ministara, poslanicima, sindikatu da pripreme adekvatno zakonsko rješenje koje nikoga neće ugroziti, a napraviće ravnopravniji odnos između pojedinih plata.

- Najvažnije je da su najvećem broju ljudi, a radi se o više od 22.000 zaposlenih, u prošloj godini plate korigovane za 24,7 odsto, a sa ovogodišnjim korekcijama to će biti povećanje za više od 38 odsto u odnosu na 2021. godinu - zaključio je Tegeltija.