latinica  ћирилица
20/03/2023 |  13:33 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Putinu bi da sude oni kojim su srpska djeca bila "kolateralna šteta"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da optužnica Međunarodnog krivičnog suda u Hagu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ombudsmana za djecu Marije Lavove-Belove nema pravni značaj i da je to politička odluka iza koje stoje oni za koje su ubijena srpska djeca u NATO bombardovanju 1999. godine bila tek "kolateralna šteta".
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Bocan-Harčenko je, govoreći na okruglom stolu o međunarodno-pravnom aspektu odluke Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za pokretanje postupka protiv Putina, rekao da nikome, osim Moskvi, nije istinski stalo do djece u Donbasu koja su, zahvaljujući upravo ruskim naporima, spasavana gladna i bolesna.

- Neki su izgubili i roditelje. Zadatak je bio i ostaje spasavanje djece. Dobili su zdravstvenu pomoć, hranu, nastavili su obrazovanje -  rekao je on i dodao da je sa druge strane ukrajinski režim koristio djecu kao živi štit.

Bocan-Hrčenko napomenuo je da srpska javnost i danas pamti bahate izjave da su ubijena djeca tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine - "kolateralna šteta".

- Šta dalje, ko sudi? Ko su sudije? Sjetimo se kada je Madlen Olbrajt, upitana za djecu ubijenu u Iraku, rekla: "Pa šta možemo, mi razumijemo, mi nismo mogli na drugi način" - naveo je on.

On je naglasio da je stav Rusije prilično jasan i razumljiv, posebno u Srbiji koja se od 1993. godine suočavala sa nevjerovatnom politizacijom tribunala.

- Imali su samo želju da optuže Srbiju i srpski narod bez ikakvog razloga i bez pravne osnove. I ovo je slučaj izvanrednog neprijateljstva. Sad izmišljaju! Uzeli su temu djece u Donbasu - rekao je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je rekao da se temom djece sada bave oni koji podržavaju promjenu pola i idu na legalizaciju pedofilije.

- Ova takozvana optužnica je glupa, smiješna i ne postoji - poručio je ruski ambasador.

On je podsjetio da Rusija nije podržala Rimski statut međunarodnog krivičnog suda.

- Nismo članice te takozvane institucije i naravno za nas nešto što oni tamo rješavaju, pišu, potpisuju, a zovu odlukama, uopšte ne postoji i nema nikakvog pravnog značaja, niti ikakvih posljedica sa međunarodno-pravnog aspekta - rekao je Bocan-Harčenko.

On je posebno naglasio da ova politička odluka nema smisla i nema posljedica.

Na okruglom stolu, čiji je organizator Centar za obnovu međunarodnog prava u Beogradu, učestvuju istaknuti srpski advokati Toma Fila, Goran Petronijević i Branko Lukić.

Međunarodni krivični sud je u petak, 17. marta, izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i komesara za prava djeteta Marije Lavove Belove, navodeći kao razlog "nezakonito preseljenje stanovništva, djece iz zona neprijateljstava u Ukrajini".