latinica  ћирилица
20/03/2023 |  14:50 ⇒ 14:50 | Autor: RTRS

Špirić: Problemi iz FBiH nastoje se premjestiti na nivo institucija BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da se problemi iz Federacije BiH nastoje premjestiti na nivo institucija BiH jer stranke "osmorke" nemaju međusobni sporazum, čime ne poštuju zaključke zajedničkog kolegijuma oba doma parlamenta BiH.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Povodom nekonstituisanja zajedničkih komisija oba doma parlamenta BiH, koje je bilo zakazano za danas, Špirić je rekao da ovo nije prvi put da stranke iz FBiH blokiraju procese konstituisanja vlasti i odustaju od kompromisa.

- Kada smo razgovarali, sve strane su bile na liniji kompromisa kako bismo što prije imali Parlamentarnu skupštinu u punom pogonu - rekao je Špirić.

Smatra da je problem u strankama "osmorke", odnosno to što se svi pitaju ili se niko ne pita, te da oni, prije svega, treba da definišu međusobne odnose.

Komentarišući usvajanje Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH u Predsjedništvu BiH, Špirić je rekao da je Dom naroda spreman da kroz poslovničke procedure usvoji budžet do 31. marta, ali da to treba da uradi Predstavnički dom kome je Predsjedništvo uputilo ovu odluku na usvajanje.