latinica  ћирилица
20/03/2023 |  15:30 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

U Sitnici na Manjači služen parastos za 33 poginula borca (VIDEO)

U Sitnici na Manjači, služen je parastos za 33 poginula borca Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Kod spomen-obilježja održan je i istorijski čas.
Sjećanje na stradale na Sitnici - Foto: RTRS
Sjećanje na stradale na SitniciFoto: RTRS

Uglješa Đurišić sin je Slaviše Đurišića, stradalog u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Danas se sa sjetom prisjeća kada je kao šesnaestogodišnjak ostao bez oca.

- Kada sam imao šesnaest godina, nisam bio ni toliko mali ali slika iz tog vremena i dalje je prisutna. Mislim da će Srbi ipak ostati i opstati na ovim prostorima, bez obzira šta ko mislio o nama - piča Đurišić.

Opština Ribik u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu podnijela je veliku žrtvu, rekao je Duško Dakić predsjednik Skupštine opštine Ribnik.

- Imali smo veliki broj stradalih, velikih broj ranjenih ali mislim da smo uz veliku žrtvu uspjeli da se izborimo za slobodu kojoj smo težili vjekovima na ovim prostorima - naveo je Dakić.

Iz Boračke organizacija Republike Srpske kažu da je jedan od prioritetnih zadataka obilježavanje značajnih datuma iz proteklog rata i da se Republika Srpska čuva slogom i jedinstvom.

- Sigurno da su oni najzaslužniji zajedno sa nama koji su preživjeli ovaj rat za stvaranje Republike Srpske, koja je garant srpskog naroda na ovim područijima, mi pripadamo onoj generaciji Srba koji su pvi put u istoriji stvorili srpsku državu sa lijeve strane Drine - naveo Radan Ostojić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Kod spomen-obilježja održan je i istorijski čas.

Času su prisustvovali učenici i nastavnici Osnovne škole "Petar Kočić" iz ovog mjesta.