latinica  ћирилица
20/03/2023 |  15:40 ⇒ 18:39 | Autor: Agencije

Putin razgovarao sa Đinpingom; Odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog svijeta

Odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog svijeta, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Putin i Đinping (Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV, ilustracija) -
Putin i Đinping (Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV, ilustracija)

- U cjelini, naša interakcija na međunarodnoj sceni bez sumnje doprinosi jačanju fundamentalnih principa svjetskog poretka i multipolarnog sistema - naglasio je Putin tokom sastanka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom u Moskvi.

Prema njegovim riječima, obje zemlje imaju veliki broj pitanja o kojima treba razgovarati i u sferi ekonomske interakcije, javio je TASS.

Putin je napomenuo da će on i Si moći sutra da razgovaraju uz učešće partnera i kolega.

- Danas mi je drago što ste uspjeli da pronađete vrijeme i dođete uveče da mirno razgovaramo o svim pitanjima od našeg interesa u neformalnoj i prijateljskoj atmosferi. Dobro došli - rekao je Putin.

Putin i Si Đinping sastaće se ponovo sutra, a u tom sastanku učestvovaće i delegacije Rusije i Kine.

Putin: Pošten i uravnotežen pristup Pekinga međunarodnim pitanjima

Kina ima pošten i uravnotežen pristup većini gorućih međunarodnih pitanja, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

- Znam da Vi lično, kao i svi naši kineski prijatelji, posvećujete veliku pažnju razvoju rusko-kineskih odnosa i imate pošten i uravnotežen stav o većini gorućih međunarodnih pitanja - rekao je Putin kineskom predsjedniku Si Đinpingu tokom sastanka u moskovskom Kremlju.

Putin je istakao da su Rusija i Kina napravile značajne korake u razvoju bilateralnih odnosa u posljednjih 10 godina, te da se trgovinski obrt dvije zemlje više nego udvostručio i sada iznosi 185 milijardi dolara.

- Simbolično je da smo se sa Vama sastali prije tačno 10 godina. Tada je bila Vaša prva posjeta na funkciji predsjednika Narodne Republike Kine Rusiji. Tokom ovog perioda, napravili smo značajne korake u razvoju naših odnosa - napomenuo je Putin.

Đinping Putinu: Uvjeren sam da će vas ruski narod podržati na izborima 2024.

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je danas predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da je uvjeren da će ga ruski narod podržati na predsjedničkim izborima 2024. godine.

- Znam da će sljedeće godine biti održani predsjednički izbori u vašoj zemlji - rekao je Si Putinu na početku razgovora u Kremlju, prenio je Rojters.

On je istakao da je zahvaljujući Putinovom snažnom vođstvu, Rusija uspjela da ostvari značajan napredak u postizanju prosperiteta zemlje u posljednjih nekoliko godina.

- Siguran sam da će vas ruski narod snažno podržati u vašim dobrim nastojanjima - rekao je Si.

Predsjednik Kine je nazvao Putina "dragim prijateljem", a Putin je upotrijebio iste riječi za Sija, koji je zahvalio Putinu na, kako je rekao, njegovoj podršci Kini i rekao da bi Peking trebalo da ima bliske odnose sa Moskvom.