latinica  ћирилица
20/03/2023 |  16:19 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Brčko: Obustava rada u Јavnom komunalnom preduzeću - prvo upozorenje (VIDEO)

Oko 400 zaspolenih i u Јavnom komunalnom preduzeću u Brčkom, obustavili su na sat vremena rad, upozoravajući nadležne o sve lošijim statusu, uzrokovanim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica i energenata. Traže veće plate, povećanje trškova za putovanje i topli obrok, kao i zaustavljanje nezakonitog zapošljavanja, posebno na rukovodećim mjestima. Podsjećamo, prošle sedmice u Brčkom su štrajkovali zaposleni u zdravstvu i obrazovanju.
Štrajk komunalaca u Brčkom - Foto: RTRS
Štrajk komunalaca u BrčkomFoto: RTRS

Zoran Gajić elekrtičar u Elektrodistribuciji nezadovoljan je svojim statusom i mjesečnim primanjima. Njegov rad je znatno manje vrednovan nego isti posao kojeg obavljaju njegove kolege u Republici Srpskoj.

-Nisam zadovoljan svojom platom gledajući okruženje, zato što u okruženju imaju za 30 odsto veće plate na tim pozicijama, ja imam 1.140 maraka, a moja plata u Elektrobijeljini je oko 1.600 maraka - kaže Zoran Gajić, ЈP Komunalno, Brčko.

Osim hitne isplate jednokratne novčane pomoći od oko 850 maraka, komunalci traže i uvođenje Opšteg kolektivnog ugovora, isplatu regresa od 50 odsto u odnosu na prosječnu platu. To su minimumi ispod kojih oni, kažu, ne pristaju.

- Minimalno povećnje plata za 250 maraka, topli obrok na jedan odsto od prosječne plate, što je između 10 i 11 maraka, uvođenje putnog troška za sve - kaže Igor Babić, predsjednik Sindikata Distrikta.

Nepravda i u zapošljavanju, traje od osnivanja preduzeća prije 15 godina. Kažu da nemaju uvid o Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta.

- Radi se o tome da je Komunalno preduzeće prije dvije godine platilo izradu Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, to je plaćeno 60 hiljada maraka, i tog Pravilnika o sitematizaciji nema ni danas - istakla je Ismeta Osmanović iz zaštite na radu.

Oko sedam poslanika različitih stranaka Skupštine podržalo je zahtijeve štrajkača. Plate u ovom preduzeću trebalo je prema Zakonu o platama ujednačiti sa platama zasposlnih u upravi i fondovima.

- Postoji i skupštinska odluka iz prethodnih godina gdje je naloženo da se plate u preduzeću izjednače sa platama u javnoj upravi, što niakd nije urađeno - naglašava Boro Ristić, poslanik u Skupštini Distrikta.

Iz Skupštine koja je osnivač Komunalnog kažu da će ragovoarati sa rukovodstvom preduzeća i iznaći najbolje moguće rješenje za sve zaspolene u distriktu Brčko. Sutra su svoj protest najavili i zaspoleni u Јavnom registru Vlade Distrikta.