latinica  ћирилица
20/03/2023 |  16:31 ⇒ 21/03/2023 | 09:01 | Autor: RTRS

Banjaluka: Poskupljuju komunalne usluge - veće cijene grijanja, vode i odvoza smeća (VIDEO)

Slijedi poskupljenje komunalnih usluga u Banjaluci.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Odbornici Skupštine grada trebalo bi o novim cijenama komunalija da raspravljaju na vanrednoj sjednici u srijedu. Danas su usvojili Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu koji je nešto više od 209 miliona maraka.

Za stan od 60 metara kvadratnih, po novoj računici, Banjalučani bi trebalo da izdvoje otprilike dvije marke više za odvoz smeća. Dok grijanje za stan iste kvadrature bilo skuplje oko 18 maraka mjesečno.

Cijene vode trebalo bi da budu veće za 12 odsto, pa bi tako građani umjesto dosadašnjih 0,98 pfeniga plaćali marku i pet pfeniga po metru kubnom.

Iz grada pojašnjavaju da su najavljena poskupljnja prouzrokovana rapidnim rastom cijena energenata.

- Ukupno, za sva komunalna preduzeća na godišnjem nivou negativan efekat iznosi 17 miliona maraka. Za vodu, korekcija je 12 odsto što je više nego dvostruko manje, a za grijanje 19 odsto, to znači u prenesenom značenju, da je rast plate veći nego što su ovi troškovi - rekao je Bojan Kresojević gradski menadžer Bojan Kresojević.

U Gradskoj upravi tvrde da će dio tereta, zahvaljujući rebalansu budžeta, biti isplaćen iz gradske kase.

- Potrebno je da u budžet stavimo pet miliona podrške Eko toplanama i drugim preduzećima kako bi svu ovu inflaciju, odnosno kako sav teret ne bi otišao na građane i kako bi grad preuzeo dio - rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nagomilani problemi u gradskim komunalnim preduzećima ne datiraju od juče. Usvajanje Nacrta rebalansa budžeta za tekuću godinu, prvi je korak ka pronalasku dugo očekivanih rješenja.

- Stvorili smo kroz ovaj Nacrt rebalansa određene preduslove, nismo željeli da kao skupštinska većina ometamo bilo kakav proces i opet govorim, nećemo dozvoliti da dođe do prekida isporuke toplotne energije ili da neko javno preduzeće dođe u problem sa funkcionisanjem - kaže predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

Nacrtom rebalansa obuhvaćena su i već ranije odobrena kreditna zaduženja grada od 25 miliona maraka koja su potrebna za više projekata. Za infrastukturne projekte rebalansom je planirano ukupno 40 miliona maraka.