latinica  ћирилица
20/03/2023 |  17:27 ⇒ 18:29 | Autor: TANЈUG

Srbija šalje 1,5 miliona evra pomoći Turskoj i Siriji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Briselu da je Srbija opredijelila dodatnu pomoć Turskoj i Siriji, poslije katastrofalnih zemljotresa početkom februara, od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku zemlju.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

Šef srpske diplomatije je na, plenarnoj sjednici u okviru donatorske konferencije, rekao da je Vlada Srbija u prvim danima tragedije formirala operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći, kako bi pomogla narodu Turske i Sirije.

Kako je istakao, Vlada Srbije je do sada uputila 2,8 miliona evra za Tursku i 2,98 miliona evra za Siriju.

- Pozdravljamo inicijativu EU i Švedske i koristim ovu priliku da porodicama nastradalih prenesem izraze saučešća. Dijelimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije, a jasno je da naša solidarnost u izrazima pijeteta i saučešća nije dovoljna. Zbog toga je Vlada Srbije izdvojila dodatna sredstva za dvije zemlje od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku - istakao je Dačić.

Naveo je da pomoć Srbije neće prestati sa ovim i da smo spremni da nastavimo da pružamo podršku.

- Ovakvi događaji nam služe kao podsjetnik da samo zajedno možemo da pružimo adekvatne odgovore na globalne izazove. Evropsko jedinstvo je u ovim okolnostima veoma važno - zaključio je šef srpske diplomatije.