latinica  ћирилица
20/03/2023 |  20:03 | Autor: SRNA

Brisel obećao Turskoj sedam milijardi evra

Donatori su na večerašnjoj konferenciji u Briselu obećali sedam milijardi evra pomoći u obnovi Turske nakon razornih zemljotresa prošlog mjeseca.
Brisel - donatorska konferencija (Foto:  EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Brisel - donatorska konferencija (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Domaćini konferencije bili su EU i predsjedavajuća bloka, Švedska.

- Ukupno je obećan iznos od sedam milijardi evra - rekao je švedski premijer Ulf Kristerson.

Prema njegovim riječima, novac će pomoći ljudima čiji su životi uništeni u roku od nekoliko sekundi i minuta i daje nadu da je moguća dostojanstvena obnova i svakodnevni život.

Njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da će Berlin, takođe udvostručiti pomoć ugroženima u Turskoj i Siriji na 240 miliona evra.

Evropska komisija, takođe će poslati dodatnih 108 miliona evra humanitarne pomoći Siriji, gdje EU nema nikakve diplomatske odnose sa predsjednikom Bašarom al Asadom.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan se okupljenima u Briselu obratio putem video-veze i naveo da šteta koju su izazvali potresi procjenjuju na oko 104 milijarde evra, te obećao da će Turska izgraditi 319.000 kuća u prvoj godini.

On je naglasio da je nemoguće da se neka zemlja sama izbori sa tako velikom katastrofom i da nikada neće zaboraviti solidarnost prijatelja iskazanu u teškim danima.

U zemljotresima koji su 6. februara pogodili Tursku i Siriju poginulo je više od 56.000 ljudi.